Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’da düzenlenen 4. Türkiye Denizcilik Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin denizcilikte küresel ölçekte giderek güçlenen bir aktör haline geldiğini vurguladı.
Konuşmasında, gemi inşa sanayisinin 94 binden fazla kişiye istihdam sağladığını belirten Uraloğlu, Türkiye’nin 85 faal tersanesiyle gemi siparişinde dünyada 9’uncu, tonajda ise 11’inci sırada yer aldığını söyledi. Hurda gemi teşvik programı kapsamında 14 milyon dolarlık destek sağlandığını belirten Bakan, bu miktarın artırılması için yeni düzenlemeler üzerinde çalışıldığını ifade etti.
Uraloğlu, Türk sahipli ticaret filosunun 52,9 milyon DWT kapasiteye ulaştığını ve limanlarda 2024’te 531,7 milyon ton yük ile 13,5 milyon TEU konteyner elleçlendiğini açıkladı. Kruvaziyer turizmine de dikkat çeken Bakan, bu yıl 2 milyon yolcu hedefinin rahatlıkla aşılacağını öngördüklerini belirtti.
Doğu Akdeniz Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi Projesi, Marmara Denizi için düşünülen yeni izleme sistemleri ve Afrika limanlarını Türkiye’ye bağlayacak Kalkınma Yolu gibi projelerle Türkiye’nin denizcilikte jeopolitik öneminin daha da arttığını ifade etti.
Denetimlerin artırıldığını ve liman güvenliğinin güçlendirildiğini belirten Bakan, Türkiye’nin uluslararası gemi insanı piyasasında 141 bini aşkın personelle güçlü bir yer tuttuğunu, kadın gemi insanı sayısının da 8.300’e ulaştığını söyledi.
Zirvede, denizcilik sektörüne yönelik mevzuat çalışmalarından liman altyapılarına, sürdürülebilirlikten eğitim politikalarına kadar pek çok alanda reformların sürdüğü vurgulandı.
THE CRUISE LIFE