DÜNYADAN 4.03.2022 11:33:00 0

Sırbistan’ın Değerleri UNESCO Tarafından Koruma Altında

Köklü tarihi, kültürel değerleri ve benzersiz güzellikteki cazibe merkezleriyle Balkan tatilini son derece cazip kılan Sırbistan, UNESCO tarafından koruma altına alınmış değerleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor.

Sırbistan’ın Değerleri UNESCO Tarafından Koruma Altında

Balkan Yarımadası’nın önemli ülkelerinden Sırbistan, özellikle son dönemlerde yükselişte olan bir tatil destinasyonu. Köklü tarihi, kültürel değerleri ve benzersiz güzellikteki cazibe merkezleriyle Balkan tatilini son derece cazip kılan Sırbistan, UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu) tarafından koruma altına alınmış değerleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor.

SIRBİSTAN'IN YAŞAYAN KÜLTÜR DEĞERLERİ VE SOMUT MİRASLARI

İnsanlık için muazzam bir öneme sahip tarihi ve kültürel değerlerin, geleneklerin ve doğal güzellik-lerin belirlenerek koruma altına alındığı UNESCO Listeleri’nde, Sırbistan’ın ismine sıkça rastlamak mümkün. Paha biçilemez bir Bizans sanatı koleksiyonuna sahip Studenica Manastırı; bazilikalar-dan hamamlara ve tapınaklara kadar çok sayıda dikkat çekici Roma kalıntısına sahip Gamzigrad-Romuliana Sarayı; dünyanın en iyi Orta Çağ fresklerinden bazılarına ev sahipliği yapan Stari Ras ve Sopocani tarihi kompleksleri ve yüksek estetik değerlere sahip, kabartmalı motifli mezarları ile Stecci Orta Çağ Mezarlıkları, gelecek nesillere de miras kalabilmeleri için UNESCO tarafından korunan değerler arasında.

Sırbistan, İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirasları Listesi’ne de iki önemli değeriyle katkıda bu-lunmuş. Bunlardan ilki Sırp halkının etnik kimliğinin bir ifadesi olarak, koruyucu azizlerinin uğruna düzenledikleri Slava Kutlamaları, diğeri de Sırp ulusal kimliğinin ayırt edici özelliği olması bakı-mından önem taşıyan geleneksel Sırp Halk Dansı Kolo.

DÜNYANIN HAFIZASI: İNSANLIK İÇİN BÜYÜK ÖNEME SAHİP BİR MİRAS KOLEKSİYONU

UNESCO’nun Dünyanın Hafızası Programı, dünyanın dört bir yanına yayılmış evrensel bir değere sahip olan belgeleri, sözlü gelenekleri ve çeşitli materyalleri bir araya toplayarak korumayı hedefli-yor. Sırbistan da sahip olduğu değerleri ile bu önemli listede yer almayı başarmış. Olağanüstü gü-zellikte minyatürlere sahip bir Sırp el yazması ve 20. yüzyılın en büyük bilim adamlarından Tesla’nın geride bıraktığı muazzam arşivi, sonraki nesillere ışık tutmaları bakımından son derece değerli miraslar.

THE CRUISE LIFE