TURİZM 14.02.2024 14:26:00 0

"Kuşadası Limanı’na 2024 yılında çok daha fazla gemi gelecek"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde düzenlenen turizm istişare toplantısına katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, birtakım temaslarda bulunmak için geldiği Aydın’da, bölgede faaliyet gösteren sektör temsilcileriyle Kuşadası’nda düzenlenen turizm istişare toplantısında bir araya geldi. Kuşadası’ndaki 5 yıldızlı bir otelde gerçekleştirilen toplantıya Kuşadası Otelciler Derneği (KODER) Başkanı Tacettin Özden, KODER Başkan Yardımcısı Serdar Köroğlu, Kuşadası Ticaret Odası (KUTO) Başkanı Serdar Akdoğan, meslek odalarının temsilcileri ve çok sayıda turizmci de katıldı.

“2028 yılına kadar iddialı hedefler koyduk”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Kuşadası’nın kendisi için önemli bir turizm kenti olduğunu belirterek, "Ben 1985 yılında turizm sektörüne burada başladım. Bu nedenle Kuşadası’nı çok iyi biliyorum" dedi. “Dünyada pandeminin olumsuz etkilerini turizm sektöründe Türkiye olarak en hızlı atlatan ülkelerden biri olduk” diyen Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü: “Turizm sektörü açısından aslında 2023 yılı da zordu. Deprem felaketi ve Rusya ile Ukrayna arasında başlayan savaşa rağmen geçen yıl da rekor bir yıl olarak karşımıza çıktı. Rakamlara bakacak olursak 54,3 milyar dolarlık 56,7 milyonluk bir ziyaretçiyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en iyi verilerini elde ettiğimiz bir yıl oldu. Bundan sonra Türkiye 2028 yılına kadar çok iddialı hedefler koydu. Her sene rekorlar kırmayı amaçlıyoruz. Bu yıl Türkiye olarak turizmdeki hedefimiz 60 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar gelir elde etmek. İlk veriler de çok iyi geliyor. Kuşadası kruvaziyer turizmi açısından da çok değerli bir kentimiz. Kuşadası Limanı’na 2024 yılında da inşallah çok daha fazla gemiyle yolcu gelecek.”

“Kazı bütçelerini artırdık”

Türkiye'nin arkeolojik zenginliğinin yüzde 10'unun kazılarla ortaya çıkarıldığını dile getiren Ersoy, sözlerini şöyle tamamladı:

“Hala bu zenginliklerin yüzde 90'ı aslında toprak altında. Eğer kazdıklarınızı koruyamayacaksanız, restore edip üst yapıyı oluşturamayacaksanız toprak altında kalması daha faydalı olur. Doğru ve düzenli bir kaynak aktarımı yapmanız lazım. Önce kazmalı sonra korumalı sonra restore etmelisiniz, peş peşe götürürseniz o zaman kazmak faydalı. Ama bunlar bizi turizmde rakiplerimizden ayrıştıran, cazibe noktası olmamızı sağlayan ürünlerimiz. İşte bugün Afrodisias'da göreceksiniz çok ciddi bütçeler ayırdık. Şöyle örnek vereyim. 2019'da bizim kazı bütçemiz 36,7 milyon liraydı. Geçen sene bu rakamı kazı ve restorasyonu da dahil ederek 1,1 milyar liraya çıkardık. Bu seneki bütçemiz de 6 milyar lira olacak. Yani çok ciddi şekilde bütçeleri artırıyoruz. Kazı başkanlarımız, bize projelerini gönderiyor ve hızlı bir şekilde bu sene itibariyle bütün projeleri hayata geçiriyoruz."