CRUISE ROTALARI 27.06.2022 11:17:00 0

Kruvaziyerde hedefler aşılacak

Türkiye, Galataport'un açılmasıyla cruise rotasına yeniden girerken, bu yıl Türkiye'ye toplam 900 kruvaziyer gemi ile 2 milyon yolcu bekleniyor.

Kruvaziyerde hedefler aşılacak

Pandemi sonrası toparlanan kruvaziyer turizminde hareketlilik artıyor. Kruvaziyer turizminin merkezi Akdeniz’de; İspanya, İtalya ve Fransa pastadan en büyük payı alırken sadece Barselona limanına aynı anda sekiz gemi yanaşıp 40 bin turist indirilebiliyor.

Türkiye, Galataport'un açılmasıyla cruise rotasına yeniden girerken sadece transit geçiş rotası olarak değil, konaklamalı gemiler de Türk limanlarına daha sık uğrayacak. Bu yıl Türkiye'ye toplam 900 kruvaziyer gemi ile 2 milyon yolcu bekleniyor. 

Galataport yetmiyor

Haftalık ekonomi dergisi Ekonomist’ten Levent Gökmen’in haberine göre, kruvaziyer turizmi geçmişte yaş ortalaması yüksek ve zengin kesim tercih ederken günümüzde gençler de tercih ediyor. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin de kruvaziyer turizmden daha fazla pay alabilmesi için uğrak liman sayısından çok ana liman sayısının artırılması öneriliyor. İstanbul'un kruvaziyerde ana liman olabilmesi için 6-8 geminin yanaşabileceği daha büyük bir limanın kurulması gerekiyor. Galataport dışında bakanlığın Yenikapı'ya 6-8 geminin aynı anda yanaşabileceği büyüklükte bir liman planı var. Trabzon, Çanakkale, Fethiye gibi yerlere de destinasyonlar yapılabileceğine işaret ediliyor. 

Uzun yıllar kapalı kalan Galataport'un açılması ile birlikte İstanbul'un yıllar sonra kruvaziyer gemilerinin geliş ve çıkışının olduğu ana liman (homeport) olması bekleniyor. Galataport'a 200 gemi beklenirken bunun 250'ye çıkabileceği belirtiliyor.

İstanbul'a büyük 4-5 kruvaziyer geminin yanaşmasına izin verebilecek kapasitede bir liman ihtiyaç duyulurken, Kültür ve Turizm Bakanı Bakan Ersoy, yeni port limanı için Ulaştırma Bakanlığı'nın Yenikapı'da yaptığı çalışmanın tamamlandıktan sonra tanıtılacağını söyledi.

Global Ports Holding Doğu Akdeniz Bölge Direktörü ve Ege Port Kuşadası Genel Müdürü Aziz Güngör, "Her şey yolunda giderse bu yıl kruvaziyer turizminde Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi yılı olabilir" diyır.

Celestyal Cruises Türkiye Direktörü Karavan Turizm Cruise Direktörü Özgü Alnıtemiz ise pandemi öncesi gibi bu yıl da Türkiye limanlarına en çok giriş yapan cruise firmalarından biri olmayı hedeflediklerini söylüyor.

THE CRUISE LIFE