TURİZM 24.04.2024 12:50:00 0

Kruvaziyer turizmi Aydın'da esnafın yüzünü güldürdü

Geçtiğimiz yıl 531 gemi seferiyle 785 bin yolcu ağırlayan Kuşadası, 2024 yılında ise 625 gemi seferi düzenlenerek deniz yoluyla 1 milyonun üzerinde turistin gelmesi bekleniyor.

Kruvaziyer turizmi Aydın

Kuşadası, Türkiye'de turizmin ilk başladığı yerlerden biri olarak kruvaziyer turizminde hareketli günler yaşıyor. Akdeniz'in önde gelen limanlarından biri olan bu şehir, Ocak ayından bu yana günde 4-5 yolcu gemisine ev sahipliği yapıyor. Mavi bayraklı plajları ve eşsiz doğal güzellikleriyle ünlü olan Kuşadası, kruvaziyer gemileriyle gelen yabancı turistleri limanda halk oyunları gösterileriyle karşılıyor.

Kruvaziyer yolcularının bir kısmı, inanç turizmi kapsamında satın aldıkları turlarla önce Efes Antik Kenti'ni ardından Meryem Ana Evi'ni ziyaret ediyor. Tur programına katılmayanlar ise kentin turistik çarşılarında hediyelik eşya, tekstil ürünleri, altın, pırlanta ve deri ürünleri gibi çeşitli alışveriş imkanlarından faydalanıyor.

1 milyonun üzerinde yolcu bekleniyor

Dünya kruvaziyer turizminin yaklaşık yüzde 25'lik bir kısmının gerçekleştiği Akdeniz'de, Kuşadası'nı 2024 yılının sonuna kadar 625 kruvaziyer gemisiyle 1 milyonun üzerinde yolcunun ziyaret etmesi bekleniyor.

Esnaf sezondan umutlu

Kuşadası’nın 2024 yılı kruvaziyer turizmine iyi bir başlangıç yapması, kentin turistik çarşı esnafının da yüzünü güldürdü. Grand Bazaar’da deri ürünleri satışı yapan Burak Nart, “Ocak ayından itibaren yeni sezon için tüm hazırlıklarımızı yapmıştık. Bu sezondan esnaf olarak çok umutluyuz” dedi.

“Sezon daha erken başladı”

Orient Bazaar’da tekstil dükkanı bulunan Okan Doğukan Akdil ise, “Bu yıl kruvaziyer turizminde Kuşadası için çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Bunların başında gemi sayısındaki artış geliyor. Ayrıca 2024 yılı sezonu geçen yıla nazaran daha erken başladı. Kuşadası’na yolcu kapasitesi açısından da daha büyük kruvaziyer gemilerinin demirleyecek olması çok sevindirici bir gelişme” diye konuştu.

Bir diğer esnaf İlayda Öz de, “Şu an satışlardan çok memnunuz. Turistler ürünlerimize yoğun ilgi gösteriyor. Sezonun erken başlaması da bizim için avantaj oldu” dedi.