CRUISE ROTALARI 21.01.2022 14:01:00 0

Kruvaziyer sektöründe sorunlar bitmiyor

Kruvaziyerler yeniden sefere başlarken nakliye gecikmeleri, navlun maliyetleri hızla artıyor ve gıdalarda ve ihtiyaç malzemelerinde genel tedarik zinciri sorunları büyüyor.

Kruvaziyer sektöründe sorunlar bitmiyor

Kruvaziyer sektörünün yeniden başlatılması için çalışmalar devam ederken yeni zorluklar ortaya çıkmaya başladı. Nakliye gecikmeleri, navlun maliyetleri hızla artıyor ve gıdalarda ve ihtiyaç malzemelerinde genel tedarik zinciri sorunları büyüyor. Ayrıca kruvaziyer seferlerinde halk sağlığına yönelik bir dizi yeni engel geliyor,Bu arada gemilerde gıda tedariki sorunları başlarken, bazı viski markaları neredeyse ortadan kayboldu. Gemi şirketleri müşterilerin kullanımına QR kodları aracılığıyla sunulan menülerde değişiklikler yapmaya ve güncellemelere başladı.

Ürünlerde değiştirme önemli

Tedarik zinciri sorunları, Ekim ayında Scarlet Lady'de düzenlenen Marine Hotel Association'ın (MHA) Sea at Sea Sempozyumu'nda hem kruvaziyer şirketleri hem de satıcı topluluğu arasında sıcak gündem maddesi olarak konuşuldu.

Virgin Voyages otel operasyonlarından sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Frank Weber, “Tedarikçi topluluğuyla çalışmak ve açık ve dürüst konuşmalar yapmak gerekiyor. Bazı ürünleri bulamayacağımızı biliyoruz. Ancak bazı değiştirme önlemleri uygulayabiliriz" dedi.

'Her yerde doğaçlama'

Toplam 13 gemide otel operasyonlarını yöneten CMI-Leisure başkanı ve CEO'su Dietmar R. Wertanzl, 10 farklı müşteri grubu için "İşler geri dönüyor. Bu kış Antarktika'da birden fazla gemi işletmek için bir planımız var. Ancak iş, hava taşımacılığı hala zor durumda. Tedarik ve lojistik bir sorundur. İhtiyacımız olanı alamıyoruz ve her yerde doğaçlama yapmak zorundayız. Ayrıca ürünlerde yüksek fiyat ve piyasada enflasyon var" dedi.

Wertanzl, gemiler için farklı ürün satınalma alanları bulduklarını, Asya'dan gelen mürettebatın aşılanmasının devam ettiğini söyledi.

Zor bir 18 ay oldu

18 gemi için otel, mürettebat ve yemek hizmeti sağlayan The Apollo Group iş geliştirme başkan yardımcısı Philippe Faucher, “Zor bir 18 ay oldu, ancak verimliliklerimize bakarak, bundan bazı olumlu sonuçlar aldık. Tedarik zinciri açısından herkes bunun normal olmadığını anlıyor, yeni bir normlar var ve herkes bizimle çalışmaya istekli" dedi.

Faucher, Ssorumluluğun Apollo'da satın alma ve lojistikten sorumlu başkan yardımcısı Alia Abou Assali'ye düşütüğünü ve şirketin daha uygun tekliflere yöneldiğini bildirdi.

Navlun maliyetlerine de işaret eden Philippe Faucher,"Daha uzun teklifler zorluklarla geliyor" diyerek büyük gemi markaları Kuzey Amerika'daki operasyonları yeniden başlatmaya çalışırken, tedarik çalışmalarının 2021 yılının Mayıs ve Haziran aylarında başladığını söyledi.

Philippe Faucher, "18 ay boyunca envanterimizde, elimizde ne var, ne zaman sona ermiş ve nelerden vazgeçmemiz gerektiğine bakıyorduk. Ürünleri daha yüksek fiyatlarla tedarik zorlukları var” dedi.

Zorluk daha da arttı

Yeni gemiler alan filosunu dünyanın ücra köşelerine gönderen otel operasyonlarında malzemeleri alışılmışın dışında yerlere taşımaya alışkın,Lindblad Expeditions Başkan Yardımcısı Bruce Tschampel'e göre zorluk daha da arttı.

Bruce Tschampel şunları söyledi: “Çarşafları, porselenleri, yastıkları ve diğer parçaları bulmaya çalışıyorduk. Mürettebat eklemek, mürettebatı kaybetmek ve onları gemilerimize almak inanılmaz bir mücadeledir. Bizim için neyin uygun olduğunu bulmaya çalışıyoruz. Ne alabiliriz, ne zaman ve nereye gidebiliriz. Mevcut olabilecek şeylerle ve konuk deneyimi için neyin etkili olduğuyla ilgileniyoruz…

Gemide yüksek standartlarımızı korumamız gerekiyor. Gemilerimizin olduğu yerden gerçekten uzağız. Noel’de tüm hediyeler açılıyor ve bir şeyi kaçırırsak başımız büyük belada gibi görülüyor.” 

THE CRUISE LIFE