İbiza kruvaziyer gemilerini sınırlamaya hazırlanıyor

Aşırı turizmden şikayet eden son lokasyon İspanya'ya bağlı İbiza Adası oldu. Ada kruvaziyer gemilerine kısıtlama getirmeye hazırlanıyor.

DÜNYADAN 18.09.2024 14:44:00 0
İbiza kruvaziyer gemilerini sınırlamaya hazırlanıyor

Akdeniz'de uzun zamandır popüler bir turizm merkezi olan İspanya'ya bağlı İbiza Adası, kruvaziyer gemi yolcuları da dahil olmak üzere turizmi kontrol altına almak için harekete geçen en son yer haline geliyor. Balear Adası'nı yöneten Belediye Başkanları Konseyi 13 Eylül Cuma günü, ada sakinlerinin kontrolden çıkmış bir turist akını olarak gördükleri durumu kontrol altına almak için bir dizi adım atılması yönünde oy kullandı.

İspanya kıyılarının yaklaşık 100 mil açığında yer alan ada, hızlı geziler için popüler olmasının yanı sıra sık sık yolcu gemisi durağı olarak da kullanılıyor. Kumlu plajları vardır ve gece ışıklarıyla ünlüdür.

Raporlara göre adada sadece 160.000 kişi yaşarken 2023 yılında yaklaşık 550.000 yolcu gemisi yolcusu ağırladı. Bu rakam 2022'deki yaklaşık 300.000 yolcuya kıyasla yüzde 86 artış gösterdi ve pandemi öncesi seviyeleri aştı. Bu rakamlara İspanya'dan gelen feribotların dahil olup olmadığı belli değil.

Turizm, ada ekonomisinin üçte ikisinden fazlasını oluşturuyor. Ancak ada sakinleri adanın turistler tarafından istila edilmesinden şikâyetçi. Özellikle birden fazla gemi geldiğinde, yerel ulaşımın bunaldığına ve şehir merkezine giden pitoresk caddelerin yolcularla dolduğuna işaret ediyorlar.

Belediye Başkanları Konseyi turizme karşı olmadığını ancak daha düzenli bir şekilde gelmesi gerektiğini ve yasa dışı turist konaklamalarını da engellemek için harekete geçeceklerini söyledi. Yıllık yolcu gemisi programını gözden geçirmek üzere Balear Adaları Liman İdaresi ile birlikte çalışmayı kabul ettiler. Aynı anda ikiden fazla yolcu gemisinin gelmemesi için daha “kontrollü ve planlı” varış programları istiyorlar. Elvissa Limanı'na günlük olarak gelen yolcu sayısına bir sınırlama getirilmesinden ise kaçınıldı.

Adadaki aşırı turizmi engellemeye yardımcı olacak diğer adımlar arasında çok aileli konaklama yasağının genişletilmesi de yer alıyor. Halihazırda özel evlerde konaklama konusunda kısıtlamalara sahip olan ada, “yasa dışı turist gezginler” olarak adlandırdıkları kişileri kontrol etmek için bu yasağı genişletecek. Yeni önlem, mülkün değerinin yüzde 75'i oranında para cezasını içerecek. Belediye başkanları bunun adadaki konut sıkıntısını gidermeye yardımcı olacağını söyledi.

İbiza, Balear zincirinde yer alan komşu Palma Adası'nı örnek alıyor. Geçen yıl, kruvaziyer gemilerinin bir günde üçten fazla gelmemesini oyladı. Barselona Limanı'na gelen kruvaziyer gemilerini daha iyi kontrol etmek ve emisyonları azaltmak için de bazı adımlar atıldı.

Yunanistan da en popüler adalarında aşırı turizmle mücadele ediyor. Başbakan bu ayın başında en popüler adalardaki liman ücretlerinin artırılmasını da içeren adımları açıkladı. Hem Santorini hem de Mikonos kruvaziyer gemi yolcularının akınına uğradığını bildiriyor. Santorini günlük gelen yolcu sayısını azaltmak için çalışıyor.

Dünyanın dört bir yanındaki destinasyonların baskısıyla karşı karşıya kalan kruvaziyer gemi işletmecileri, programlarını ayarlayabileceklerini ve destinasyonlarla birlikte çalışacaklarını savunuyor.  Alaska'nın Juneau kenti günlük varışları sınırlandırmak için sektörle gönüllü bir anlaşmaya vardı, ancak Maine'in Bar Harbor kentinde büyük yolcu gemilerini ve yolcu ziyaretlerini azaltma ve ortadan kaldırma planı nedeniyle yasal zorluklarla karşılaşmaya devam ediyor.