HABER 16.03.2024 10:32:00 0

Goldman Sachs'tan Royal Caribbean ve Carnival'dan hisse alma önerisi

Goldman Sachs, kruvaziyer şirketlerini analiz etmeye başladı. Finans kuruluşu, Royal Caribbean'a 162 dolar fiyat hedefiyle satın alma tavsiyesi verdi.

Goldman Sachs

Goldman Sachs yayınladığı bir raporla kruvaziyer şirketlerini analiz etmeye başladı ve sektörün büyüme potansiyeline olan inancını dile getirdi. Finans kuruluşu Royal Caribbean'a (RCL) 162 dolar fiyat hedefiyle satın alma tavsiyesi verirken, Carnival Corp. (CCL) için 20 dolar fiyat hedefi belirledi. Norwegian Cruise Line'a (NCLH) ise 19 dolar fiyat hedefiyle Tut tavsiyesi verildi.

Olumlu görünüm, kruvaziyer endüstrisinin güçlü bir performans sergilediği, hem dolu oda sayısında hem de uygulanan ücretlerde önceki tahminleri aşan gelişmelerin yaşandığı bir yılın ardından geldi. Bazı yatırımcıların kruvaziyer fiyatlarının maksimum seviyeye ulaşmış olabileceği yönündeki endişelerine rağmen Goldman Sachs genişlemenin devam edeceğini öngörüyor. Bu beklenti, yalnızca tüketici ilgisindeki artıştan ziyade, sektörün operasyonel yöntemlerindeki kalıcı değişikliklere ve fiyatları artırabilecek ek faktörlere dayanıyor.

Goldman Sachs, sektörün birkaç yıl boyunca fiyatlandırma gücüne katkıda bulunacak dört ana faktör tanımlıyor. Bu faktörler, yeni gemi seyahatlerinin mevcudiyetini geride bırakacak seyahat ilgisinde öngörülen artış, yeni yolcu gemilerinin daha yüksek fiyatlar belirleme yeteneği üzerindeki etkisi, daha az indirimle sonuçlanan gelir yönetimindeki gelişmeler ve destinasyonlara yapılan yatırımlardan daha fazla kazanma olasılığı. Ayrıca banka, kruvaziyer şirketlerinin mali tablolarını iyileştirerek daha geniş bir yatırımcı kitlesinin ilgisini çekebileceğini ve şirketlerin hisse senedi değerlerinin yeniden değerlendirilmesine yol açabileceğini düşünüyor.

Royal Caribbean, etkin operasyonları nedeniyle takdir edilirken fiyatları artırabilecek bu faktörlerden önemli ölçüde kazanç sağlaması bekleniyor. Şirketin planları arasında, faiz, vergi, amortisman ve itfa payları (EBITDA) öncesi daha yüksek kazanç ve daha cazip bir yatırım getirisi sağlaması beklenen yeni büyük yolcu gemilerinin denize indirilmesi de yer alıyor. CocoCay'in planlanan genişlemesinin de şirketin yolcu başına ortalama gelirini artırmaya yardımcı olması ve şirketin yılsonuna kadar yatırım yapılabilir seviyede kredi notuna ulaşması bekleniyor.

Carnival, büyüme konusundaki temkinli yaklaşımı ve özellikle Avrupa pazarlarında büyük bir varlığa sahip olduğu için dolu oda sayısında önemli bir artış olasılığı ile dikkat çekiyor. Şirketin gelecekteki özel ada projelerinin, kapasiteye yapılacak önemli ilaveler ve Celebration Key'den beklenen FAVÖK artışı ile güçlü bir itici güç olarak hareket etmesi bekleniyor. Goldman Sachs ayrıca Carnival'ın mali sağlığında kayda değer bir iyileşme öngörmekte ve 2026 mali yılına kadar borcun özsermayeye kıyasla azalacağını tahmin ediyor.

Goldman Sachs, Norwegian Cruise Line'ın son dönemde kaydettiği gelişmeleri kabul etmekle birlikte, ihtiyatlı olunmasını tavsiye ediyor. Firma, Norwegian'ın 2024 yılına ilişkin mali projeksiyonlarının aşırı iyimser olabileceğine ve maliyet tasarrufu önlemlerinin etkili olduğunun kanıtlanması gerektiğine dikkat çekiyor. Mayıs ayında düzenlenecek olan Yatırımcı Günü şirketin stratejileri hakkında daha fazla ayrıntı sağlayabilir, ancak şu anda hisse senedi Tut olarak derecelendirilmiş durumda.