TURİZM 3.07.2024 15:43:00 0

Fethiye’de deniz turizminin yarattığı katkılar yadsınamaz

İlkay Tugay, “Sahip olduğumuz eşsiz güzellikteki koylar ve teknelerimizdeki kaliteli hizmetler ile önemli ölçüde fark yaratmaktayız" dedi.

Fethiye’de deniz turizminin yarattığı katkılar yadsınamaz

İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı İlkay Tugay, Fethiye’nin deniz turizmi alanında her geçen gün geliştiğini belirterek, “Sahip olduğumuz eşsiz güzellikteki koylar ve teknelerimizdeki kaliteli hizmetler ile önemli ölçüde fark yaratmaktayız. Turizmin geliştiği bölgelerdeki en çok üzerinde durulan unsur hiç şüphesiz yarattığı ekonomik faydadır. Bölgemiz deniz turizminin sağladığı; istihdam olanakları, döviz girdileri, gelişen iş hacmi, kasap, market, manav, balıkçı, çiçekçi, transfer sağlayıcılar vb. tedarikçilere yarattığı ekonomik katkılar yadsınamayacak kadar fazladır” diyor.

Fethiye bölgesine her yıl 100’den fazla yatın geldiğini söyleyen İMEAK Deniz Ticaret Odası Fethiye Şubesi Başkanı İlkay Tugay, “İş ve sanat camiasından dünyanın en ünlü yat sahipleri mega yatlarıyla körfezde demirde veya limanda konaklayabiliyor. Süveyş Kanalı’ndan Avrupa’ya doğru seyir halinde olan yatlar için Fethiye Limanı yakıt ikmali için oldukça büyük öneme sahip. Yakıt ikmali yapan bir tekne toplamda 10-12 saatlik bir gecikme yaşıyor. Bu durum yatları fazla zaman kaybına uğratmamış oluyor. Ayrıca uygun iklim şartları ve korunaklı liman özelliği, bizim için büyük avantaj yaratmakta. Teknesi ile dünya turu yapan ya da hayatını teknede yaşayarak sürdüren birçok deniz tutkununa da ev sahipliği yapmaktayız. Mega yatların kıyı şeridimiz boyunca seyretmeleri, demirlemeleri ve marinalara girişleri bölge ekonomisi haricinde ülke ekonomisine de büyük katkı sağlamakta. Şöyle ki, mega yatlarda çalışan mürettebatın kalabalık olması, misafir ihtiyaçları, teknelerin ihtiyaçları, yerel esnaf için fazladan bir gelir kaynağı yaratmakta. Ayrıca Dalaman Havalimanı’nın çok yakın olması misafir ve mürettebat değişimlerinde bölgemizin tercih edilmesinde etkin bir ol oynamakta” şeklinde konuştu. 
Önce korumak sonra kullanmak
Üyelerinin çoğuna mesleklerinin babadan kaldığı vurgusunu yapan Tugay, “Atalarından miras olması ve gelecek nesillere aktarma arzuları koruma bilincini yerleştirmiştir. Bölgemizde faaliyet gösteren ticari teknelerimizin ve yerel dinamiklerin korunması bizim için önem arz ediyor. Şubemiz meclis ve yönetimi olarak tüm çalışmalarımızda önceliğimiz her daim sürdürülebilirlik olmakta. Teknelerde çalışan gemicilerimizin farkındalıklarını arttırmak üzere çeşitli etkinlikler gerçekleştirmekteyiz. 2023 yılında atıklarını ayrıştırmalarını teşvik etmek amacıyla şubemiz koordinesinde Fethiye Belediyesi yetkilileri, konu hakkında üyelerimize bilgilendirme yaptılar. 2024 sezonunda ise ayrıştırılmış atıklar ile ilgili günübirlik tur teknelerimiz arasında yarışma düzenleyeceğiz. Denizcilik atıkları uygulamasının etkin ve bilinçli şekilde kullanılmasına yönelik bilgilendirme çalışmaları yapmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 
Günlük 10 bin kişiyi denizle buluşturuyoruz
Bölgemizde yaklaşık 10 bin kişi kapasiteli 230 günübirlik ve 4 bin kişi kapasiteli 400 civarı ticari teknemiz var diyen Tugay, “Günlük 10 bin civarı kişiyi deniz ile buluşturduğumuz faaliyetlerimiz arasında; mavi yolculuk, günübirlik tekne turlarının yanı sıra bareboat, düzenli sefer yapan yolcu motorları, deniz taksiler, su üstü ve su altı sporları, feribot seferleri gibi faaliyetler de yer almakta.
Yurt dışında ülkemizin tanıtım yüzünü sorumluluk sahamızda bulunan Ölüdeniz ve Yassıca Adaları fotoğrafları oluşturmaktadır. Bölgemiz, deniz kum güneş turizminin ötesinde turizm enerjisine sahiptir. Kültürel miras olarak değerlendirilen ilkel yapılı ahşap teknelerimizin imalatından; eşsiz güzellikteki koylarımıza düzenlenen günübirlik turlarımıza, yelkenli teknelerle hissedilen özgürlük duygusundan; mavi turun yaşattığı huzura, tüm bu imkânları çocuklarımıza, geleceğe taşımaya çalışan deniz sektör temsilcilerimize kadar güçlü bir bölgeye sahibiz.

Deniz sevgisi ve bilincini aşılamak, denizi seven ve koruyan bir toplum oluşturmak amacıyla 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda gençlerimizi deniz ile buluşturduk. “Denizci Millet, Denizci Ülke” felsefesini vizyon edinmiş bir oda olarak Cumhuriyetimizin 100. yılını deniz kortejimiz ile kutladık.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kapsamında geleneksel hale getirilen etkinliklerimiz; bando eşliğinde etkinlik alanına yürüyüş, dans gösterisi, su sporları gösterileri, kürek, yüzme, piyade tekne, halat çekme ve yağlı direkten bayrak alma yarışmaları ile yapılmaktadır. 2023 yılında yeni bir etkinlik olarak tekne turu kuraları çekildi. Şanslı kişiler uygun zamanlarda Fethiye, Göcek ve Ölüdeniz’den kalkan günübirlik tekneler ile bölgemiz koylarını gezme fırsatı yakaladılar. Bu yıl ise Denizcilik ve Kabotaj Bayramımızda daha çok gencimize ulaşmak üzere çalışmalara başladık” şeklinde konuştu.
Batık çalışmalarımız devam ediyor
Bölgemiz popüler “kitle turizmi” dışında, doğayla barışık, sürdürülebilir turizm anlayışının gerektirdiği “alternatif turizm” etkinlikleri için de mükemmel olanaklara sahip diyen Tugay, “Son yıllarda hızla gelişen ve bütün dünyada meraklıları hızla artan sualtı dalış sporu, alternatif turizmin önemli bir unsuru durumundadır. 42 metre boyunda eski bir Sahil Güvenlik botu Fethiye Dalyan Deresi mevkisinde batırılarak dalış severlerin hizmetine sunuldu. Deniz suyu sıcaklığının 12 ay boyunca 14-28 derece arasında değiştiği, 40 metre görüş mesafesi ve olağanüstü su altı canlılığı ve bitki zenginliğiyle ve Akvaryum Resifi, Afkule Türk Hamamı, Dalyan Resifi, 3 Tüneller, İblis Burnu gibi dalış noktaları ile Fethiye dalış meraklıları için ideal bir yerdir” ifadesinde bulundu.
Karaot projemiz için umutluyuz
Tugay, “Bölgemizde 2011 ile 2017 yılları arasında toplam 222 tekne inşa edilirken 2018 ile 2024 yılları arasında toplam 88 tekne inşa edilmiştir. Aynı zamanda çekek ve onarımında yapıldığı 180 tekne kapasiteli tersaneler bölgesinde her yıl ortalama 550 tekne karaya alınmakta ancak bugünkü koşullarda yeterli olmadığı aşikardır. Yeni marina projeleri ile beraber gün geçtikçe artan tekne sayılarına zamanında cevap verebilmek adına bir an önce tüm meslek gruplarımızın ortak ve öncelikli ihtiyacı olan KARAOT Projesi’nin hayata geçirilmesi sektörümüzün en önemli ihtiyacıdır” vurgusunu yaptı.
Hem gençlerimiz hem sektörümüz kalkınacak
Denizcilik sektöründe çalışan personelin genç yaşta çalışmaya başladığını söyleyen Tugay, “Birçoğu geçici olarak çalışacakları bir iş olarak görmektedir. Denizdeki yaşamı seven, yaşam tarzını benimseyen aynı zamanda eğitimine de önem veren bilinçli bireylerin sektörümüzde olmalarını hedefliyoruz. Eğitim kurumları ile yaptığımız görüşmelerde kurumlar arası işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu tekrar görmüş olduk. Konuya olan ilgimiz hem öğrencilerimizi hem de öğretim görevlilerimizi oldukça heyecanlandırdı. Ziyaretlerimizin akabinde yaptığımız toplantılarda müfredat çalışmaları yapmamız gerektiği sonucuna vardık. Okulların ve kursların başlama, bitiş tarihlerinin sezon başlama ve bitiş tarihleri ile senkronize olması; çalışırken eğitimine devam eden öğrencilerimizin hem ekonomik hem kültürel kazanç sağlayabileceği bir sisteme dönüşmesini sağlayacaktır” dedi.
Her gün gelişen hizmet anlayışıyla üyelerimize daha etkin ve verimli hizmet sunacağız
Tugay, “Deniz turizminde her geçen gün gelişmekteyiz ve sahip olduğumuz eşsiz güzellikteki koylar ve teknelerimizdeki kaliteli hizmetler ile önemli ölçüde fark yaratmaktayız. Turizmin geliştiği bölgelerdeki en çok üzerinde durulan unsur hiç şüphesiz yarattığı ekonomik faydadır. Bölgemiz deniz turizminin sağladığı; istihdam olanakları, döviz girdileri, gelişen iş hacmi, kasap, market, manav, balıkçı, çiçekçi, transfer sağlayıcılar vb. tedarikçilere yarattığı ekonomik katkılar yadsınamayacak kadar fazladır.
Mavi yolculuk rotalarında yer alan koyların sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Koy Yönetim Sistemi'nin oluşturulmasına ve bu kapsamda yapılacak çalışmalara destek vermek ve koyların uluslararası statüde markalaşmasına, marka kentler, marka destinasyonlar stratejisi kapsamında katkı sağlamak en önemli hedeflerimiz arasında yer almaktadır” açıklamasını yaptı.

Kaynak : 7DENİZ DERGİSİ