DÜNYADAN 13.09.2023 09:36:00 0

Deniz, dağ ve köyü bir arada buluşturan Bulgaristan gözde oldu

Bulgaristan, denizde güneşli plajı, dağın yeşil serinliği ve köy turizminin eşsiz imkanlarıyla bağdaştırma fırsatı sunan nadir yerlerden biri.

Deniz, dağ ve köyü bir arada buluşturan Bulgaristan gözde oldu

Bulgaristan, denizde güneşli plajı, dağın yeşil serinliği ve köy turizminin eşsiz imkanlarıyla bağdaştırma fırsatı sunan nadir yerlerden biri. Bu yaz söz konusu 3’ü 1 arada tatil sunan aile otelleri ve konuk evlerinde doluluk oranı yüzde 100 oldu. Fiyatlardaki artışa rağmen, yerli ve yabancı turistin birçoğu deniz, dağ ve köy turizminin karışımı tatil paketlerini seçti.

Tatil köylerinin kalabalığı ve kaosundan kaçarak, sessiz bir koyda plajı, dağ ve orman yürüyüşleri ve köylerin otantik havasıyla birleştirme imkanına kavuşuyor bu paketleri seçen turistler. 

Bulgaristan’da köy evleri kiralayan bgvakancia sitesinden Velizar Gotsev: “Köyde bir misafir evini iki aile tarafından kiralandığında, çok daha ucuza geliyor ve tatil de ekonomik oluyor” dedi ve şöyle devam etti: “Bu evlerin bir kısmı, birkaç farklı turizm seçeneği olan yerlerde bulunuyor. Bulgaristan’ın eşsiz doğası ve coğrafyası buna müsait. Örneğin Güneyde Istranca Dağında, Burgas’ın altında Fazanovo, Pismenovo, Kosti gibi köyler var, dağın eteklerinde oldukları gibi, deniz kıyısına da sadece 10 km uzaklıkta. Bu küçük dağ köylerinden Kiten ve Primorsko otomobil ile 10 dakika uzaklıkta. Köye yerleşiyorsun, etrafın dağ ile çevrili ve aynı zamanda araba ile birkaç dakika sonra en yakın plaja gidebiliyorsun.”

Buradaki konuk evleri ve aile otelleri turistlere çok güzel şartlar sunuyor. Dağ manzaralı teraslar, ev hayvanları, sebze- meyve bahçeleri, çocuk oyun alanı, mutfak, klima, ücretsiz WiFi sunulan konfordan sadece bir kısmı.

Köy evlerinden bazılarında havuz da var, bazılarında ise yöresel tariflerde yemek sunan restoranlar bulunuyor. 

"Kuzey Karadeniz’de buna benzer evler var. Albena ve Balçik arasında “Zlatna ribka” adlı bir yazlıklar bölgesi oluştu. Onun yakınında Rogaçevo, General Kantarcievo gibi köyler turistlere bu fırtsatları sunuyor.  

Orada dağ yok, fakat köy turizmi bir arabayla kaç dakika uzaklıktaki deniz plajıyla güzel bir tatil sentezi imkanı var."

Son 10 yılda deniz sahiline 10- 20 km uzaklıktaki köylerde büyük bir turistik akım gözleniyor.

“Bir yandan AB fon programları kullanılıyor, öte yandan insanlar kendi imkanlarını kullanıyor. Bazı kişiler eski evlerini yeniledi, diğerleri yep yeni misafir evleri ve kapalı siteler kurdu. Çağdaş ve modern turizm beklentilerine %100 cevap veren tesisler inşa edildi. Temmuz, Ağustos aylarında denize yakın yazlık veya ev bulmak neredeyse imkansız oluyor.”

THE CRUISE LIFE