DÜNYADAN 11.09.2023 08:44:00 0

Çin'in ilk yerli dev yolcu gemisi, son deneme seferine çıktı

Çin’de inşa edilmiş ilk lüks transatlantik yolcu gemisi olan Adora Magic City, performans ve güvenilirlik testleri için son deneme seferini gerçekleştirdi.

Çin

Çin’de inşa edilmiş ilk lüks transatlantik yolcu gemisi olan Adora Magic City, 7 Eylül Perşembe günü performans ve güvenilirlik testleri için son deneme seferine çıktı. Cruise Ship Project Department at Shanghai Waigaoqiao Shipbuilding Co., Ltd. (SWS) Başkan Vekili Wei Shengsheng, medyaya verdiği demeçte bu seferin, gemi alıcıya teslim edilmeden önceki son deneme yolculuğu olduğunu söyledi.

Altı gün sürecek olan deneme süresince, esas olarak geminin hızı, manevra kabiliyeti, sürekli gözetim altında olmayacak olan makine alanları ve dayanıklılığı teste tabi tutulacak. Performans testleri, denizin yaklaşık 100 metre derinlikteki sakin bir bölgesinde gerçekleştirilecek. Ayrıca yolculara rahat bir seyahat ve daha iyi hizmet temin edebilmek amacıyla ses, gürültü, titreşim ve iç altyapı operasyonlarına ilişkin 90 kadar test yapılacak.

Test seferinde yer alacak bin 300’den fazla görevli mühendis, teknik personel, denetmen, inşaatçı ve hizmet sağlayıcı görev alacak. Sefere çıkmadan önce gemiye, günlük ihtiyaçları karşılamak üzere çok miktarda malzeme yüklendi ve bin ton yakıt alındı.

Gemi inşaat sektörünün en zor alanı olarak görülen lüks yolcu gemisi üretimi ve teslimatı, şu ana değin dünyanın ancak beş ülkesi -Çin, Almanya, Fransa, İtalya ve Finlandiya- tarafından yapılabiliyor. Bu türden büyük bir gemiyi oluşturan parçaların sayısı 20 milyonun üzerinde ve bir uçağınkinden 10 kat fazla. Bir tek deneme seferi sonunda ruhsat elde edebilen sıradan sivil gemilerin aksine, dev lüks yolcu gemileri ilk seferde sorunları tespit edip onları giderdikten sonra ikinci sefere de bunların etkilerini test etmek için çıkıyor.

Nitekim Shanghai Maritime University’s Logistics Research Center Direktörü Lin Guolong’un belirttiğine göre, böyle dev gemilerin işletme ruhsatı almadan önce iki kez deneme seferi gerçekleştirerek uluslararası şirketlerin onayını alması gerekiyor. Cruise Ship Project Department at SWS yönetici yardımcısı Yang Xin Adore Magic City gemisinin yeme-içme, eğlenme, dinlenme ve yatma hizmetleri için yolcularına 2 binden fazla farklı tipte kabin sunacağını açıkladı.

Yang, “İlk deneme seferinde bazı sorunların ortaya çıkması doğal ve ikinci seferde ise daha önce görülmüş olan aksaklıkların giderilmiş olduğu kontrol edilir. Denizdeki ilk deneme seferini temmuz ayında yapmış olan geminin 2023 sonunda teslim edilmesi bekleniyor” dedi. 

THE CRUISE LIFE