RÖPORTAJ 21.02.2022 11:33:00 0

Çalışkan: En büyük gemilerimizle Türk limanlarında olmayı hedefliyoruz

MSC Cruises’ın Türkiye limanlarını ana biniş limanı haline getirmeyi hedeflediğini belirten MSC Cruises Türkiye Müdürü Burak Çalışkan, “En büyük gemilerimiz ile Türkiye limanlarında var olmayı hedefliyoruz” dedi.

Çalışkan: En büyük gemilerimizle Türk limanlarında olmayı hedefliyoruz

Pandeminin yol açtığı küresel karantinadan en çok etkilenen sektörlerin başında gelen kruvaziyer sektörü 2022 ile yeni bir döneme giriyor. 2020’de operasyonlarını tamamen durduran sektör, 2021’de içine girdiği toparlanma sürecini 2022’de zirveye taşımayı hedefliyor. Son teknoloji ürünü çevre dostu yeni gemilerin de filoda yer alacağı 2022 yılına ilişkin kapsamlı bir planlama yapan dünya kruvaziyer devi MSC Cruises’ın başlıca hedeflerinden biri ise Türk limanlarını ana biniş limanı haline getirmek. MSC Cruises Türkiye Müdürü Burak Çalışkan, MSC Cruises’ın 2022 planlamaları, hedefleri ve Türkiye ağayı ile ilgili The Cruises Life’ın sorularını yanıtladı. 

-Dünyanın en büyük kruvaziyer firmalarından biri olan MSC Cruises’dan başlamak gerekirse, kaç ülkede ofisi var? MSC’nin global turizmdeki pazarındaki payı nedir? Kaç gemisi ile hizmet veriyor ve kaç kişi istihdam ediyor?

MSC Cruises 1970 yılında, Gianluigi Aponte tarafından Brüksel, Belçika’da kuruldu. Merkezi 1978’ten beri Cenevre, İsviçre’dedir. MSC Grubu özel olarak Aponte Ailesine aittir. Dünyanın 155 noktasında ofisleri var ve çalışan sayısı 70.000’den fazladır. Konsolide geliri yaklaşık 25 milyar dolardır. Şu anda 19 cruise gemisi ile misafirlerine unutulmaz tatiller sunuyor. 2022’de denizlerle buluşmaya hazırladığı 3 gemi daha yapım aşamasında ve 2027’e kadar toplam 29 gemiye ulaşma hedefi bulunuyor. 

Önlemlerini alarak denize dönen ilk firma MSC Cruises oldu

-Pandemiden en büyük darbeyi alan sektörün hiç kuşkusuz cruise sektörü olduğu söylenebilir. Henüz yeni yeni hareketlenmeye başlayan sektöre dair 2022 yorumlarınızı merak ediyoruz. CLIA tarafından hazırlanan Kruvaziyer Sektörünün Görünümü Raporunda, 2022 yılının kruvaziyer turizmi için çok önemli bir geçiş yılı olacağı belirtiliyor. Raporda, 2023 yılına gelindiğinde ise kruvaziyer turizminin 2019 seviyesini aşacağı kaydediliyor. Siz 2022’yi cruise açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? MSC’nin 2022 planlamaları neler?

Pandemi nedeniyle tüm dünyada genel olarak seyahat sektörü olumsuz etkilendi. Cruise sektörü de olumsuz olarak en çok etkilenenlerden birisi oldu. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınından sonra tüm sağlık ve güvenlik önlemlerini alarak denizlere geri dönen ilk marka MSC Cruises oldu. 2020 Ağustos ayı itibari ile gemi seyahatlerimiz yüksek sağlık güvenlik tedbirleriyle yeniden başladı.

2022 itibari ile hem dünyada hem Türkiye’de kruvaziyer sektörü yeniden canlanıyor.

MSC Cruises gemilerimiz Nisan 2022 itibari ile Türkiye limanlarına geri dönüyor. Nisan-Ekim 2022 arasında her Salı Kuşadası hareketli 7 gecelik Doğu Akdeniz ve Eylül-Ekim aylarında 3 farklı tarihle 11 gecelik İstanbul hareketli Ege ve Adriyatik programlarıyla Türkiye limanlarına geri dönecek olmanın heyecanını yaşıyoruz.

-Hem kruvaziyer turizmi için hem de turizmin tüm alanları için cennet olarak kabul edilen ülkemizde, cruise seyahatine çıkanların oranı diğer ülkelere göre geride. Bunun nedenleri nelerdir? Türkiye’nin cruise turizmi potansiyeli değerlendirilebiliniyor mu? Ülkemizde yapılmayan ne?

Diğer ülkelere kıyasla Türkiye’de cruise yolcu sayısının daha az olduğu bir gerçek. Bunun en önemli sebebi ise cruise seyahati konseptinin tüketicinin bakışında çok pahalı bir ürün olduğundan kaynaklanıyor olması, yani önyargı diyebiliriz. Sanılanın aksine, yurtiçi otel ve yurtdışı turlarını dikkate alırsak aslında cruise seyahati çok daha hesaplı oluyor. Tüm bunları dikkate alarak cruise seyahatinin seyahat severlere doğru anlatılabilmesi için mümkün olan her platformda tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermekteyiz ve eminiz ki gemilerimizin Türk limanlarına daha fazla uğraması ile cruise seyahatini tercih edecek kişi sayısı kayda değer bir oranda artış gösterecek.

-Kruvaziyer turizmi denince akla ‘yaşlı ve zengin’ insanların deneyimleyebileceği bir turizm geliyor. ‘Lüks’ olarak algılanan cruise turizmine ilişkin algının değişmesi için neler yapılabilir? 

Türkiye’de kruvaziyer tatili denince akla genelde emeklilikte yapılabilecek bir tatil veya lüks tatil biçimi geliyordu. Yıllar önce için böyle düşünülmesi belki doğru olabilirdi ama günümüzde gemilerin her yaşa hitap eden konseptlere sahip olması, geminin adeta yüzen küçük bir şehir haline gelmesi, uğranılan liman sayılarının artması ve maddi olarak daha ulaşılabilir fiyatlara sahip olması Türk misafirlerin de ilgisini çekmeye başladı. Yetişkin çiftler, aileler, balayı çiftleri ve şirketlerin organizasyonlar için cruiseları tercih etmeye başlaması bu algının değişiminde büyük rol oynuyor.

-Çocuklar ve gençler başta olmak üzere farklı yaşlarda ve farklı beklentileri olan misafirlerinizi doğru tercih yapmaları konusunda nasıl yönlendiriyorsunuz?

MSC Cruises gemileri her yaştan misafire hitap eden eşsiz deneyimler sunan konseptlere sahip. Misafirlerimiz dünya mutfakları ile eşsiz lezzetlerin tadına varılabilir; spa hizmetleri ile rahatlayabilir; her gece Broadway tiyatrosunda canlı gösterilere tanık olup; birden fazla havuz seçeneği ile okyanusun ortasında havuz keyfi yaşayabilirler. Her yaştan çocuklara özel alanlarda çocuklar güvenle vakit geçirirken aileler de geminin tüm güzelliklerinden faydalanabilirler. Demir atılan limanlarda yeni kültürleri tanıma ve keşfetmenin keyfini çıkarabilirler.

-Cruise kapsamında olan farklı kategorilerdeki gemiler, sıra dışı rotalar da satıyor musunuz? Destinasyonlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz? En çok tercih edilen destinasyonlar hangileridir?

MSC Cruises gemileri çevre dostu teknoloji ile üretilen, denizde ve gittiği destinasyonlarda ekolojik dengeyi koruyan yaklaşımıyla hizmet vermektedir. Bunun yanında MSC Cruises gemileri eğlenceden, dünya mutfağına, spor alanlarından, havuzlara, alış veriş imkanları ve sosyal alanlarının çeşitliliği ile birlikte yılın her döneminde dünyanın birçok yerine farklı programlarla misafirlerine keşif dolu unutulmaz deneyimler yaşatıyor. Yaz döneminde en çok tercih edilen destinasyonların başında Batı ve Doğu Akdeniz, Karayipler & Antiller, Kuzey Avrupa ve Uzak Doğu’da Çin & Japonya rotaları geliyorken; kış döneminde Karayipler & Antiller, Birleşik Arap Emirlikleri, Güney Amerika ve Kuzey Avrupa rotalarının tercih edildiğini söyleyebiliriz.

Bunun yanı sıra sıradışı olarak tanımlayabileceğimiz Dünya Turu, Kuzey Buz Denizi, İzlanda, Büyük Avrupa gibi rotalarımız da özellikle cruise seyahatinin tadına varmış olan misafirlerimiz tarafından tercih ediliyor. 

Türk limanlarını ana biniş liman haline getirmeyi hedefliyoruz

-MSC Cruises’ın Türkiye’deki hedeflerinden de bahseder misiniz? 2022’de kruvaziyer sektörünün çok hareketli olacağı beklentilerini de düşünürsek, Türkiye’ye dair planlarınız nelerdir?

2022 yılı için MSC Cruises olarak hazırlıklarımızı çok iyi yaptığımızı söyleyebilirim. Nisan ayından itibaren Kuşadası hareketli MSC Lirica gemimiz ve Eylül ayından itibaren İstanbul hareketli MSC Fantasia gemimiz ile misafirlerimize içerik ve fiyat açısından oldukça cazip programlar hazırladık. Bunun yanı sıra misafirlerimize tüm yıl boyunca, farklı konseptlerdeki 19 gemimiz ile dünyanın her köşesinde tatil yapma olanağı sunuyoruz. 

Ülkemiz ile ilgili en büyük hedefimiz ise birden fazla gemimiz ile Türk limanlarını ana biniş liman haline getirmektir. Bu noktada 2022 yılı bir geçiş yılı olacaktır. Operasyonları başarı ile sonuçlandırmamız neticesinde daha büyük gemilerimiz ile Türk limanlarında var olmayı hedefliyoruz.   

Galataport’un konumu kruvaziyer devlerinin ana limanı olması için cazip

-MSC Cruises Türkiye seyahatlerinden de biraz bahsedelim? Türkiye’ye bu yıl kaç geminiz gelecek. Hangi limanlara uğrak yapacak. Özellikle yeni faaliyeti başlayan Galataport’a kaç gemi gelecek.

Nisan 2022 -Ekim 2022 sezonu boyunca MSC Lirica gemimiz ile Kuşadası’ndan her Salı günü hareketle İsrail’in Haifa kentine; Kuşadası’na geri dönmeden önce Kıbrıs’ta Limasol; Yunanistan’da Rodos ve Santorini adaları ve Atina’da Pire limanına uğrayacak. Kuşadası limanında inip Türkiye’ye ayak basacak olan binlerce yabancı turist Türkiye’de Ege’nin güzelliklerini keşfetme şansını yakalayacaklar. 

Yıllardır ana limanlardan biri olan Kuşadası limanının değeri her geçen gün artıyor. Kuşadası, güvenlik tesisleri yüksek seviyede olan modern yapıdaki Ege Ports limanına ev sahipliği yapıyor. Ege Ports, dört büyük gemi ya da dört küçük ve iki büyük gemiye aynı anda hizmet verebilecek kapasitede bir liman.

Ayrıca Ege ve Akdeniz rotalarında önemli bir konuma sahip olan Kuşadası limanının hem Türkiye’den yolculuğa başlayacak olan Türk misafirler için yurt içinde alternatifli ulaşım ağına sahip olması hem de gelen yabancı turist için Türkiye’nin bilhassa Ege’nin güzelliklerini keşfe çıkabileceği konumda olması dünya kruvaziyer firmalarının ana limanları arasında olması için cazibeli hale getiriyor. Örneğin tarihsel ve kültürel olarak dünya tarihinde çok önemli bir yere sahip olan yüzyıllar boyunca Doğu ve Batı arasında ticaret geçidi olarak kullanılan Efes, Kuşadası’na sadece 20 dakikalık mesafede yer alıyor. Efes Antik Kenti’nin kendine has atmosferi dünyanın her yerinden turisti kendine çekmeyi başarıyor. Kuşadası’na ayak basan her turist de Efes Antik Kenti’ni mutlaka ziyaret ediyor.

Galataport’un İstanbul’un kalbindeki konumu dünya kruvaziyer firmalarının ana limanları arasında olması için cazibeli hale getiriyor. 2022 sonbahar itibari ile MSC Fantasia’nın 11 gecelik programında  İstanbul Galataport’un ana liman olarak yer alacak olmasının yanı sıra program İzmir limanını da kapsıyor. MSC Fantasia gemimiz 17 Eylül, 28 Eylül ve 8 Ekim 2022 tarihlerinde 3 sefer olarak İstanbul Galataport’tan hareket edecek ve sırasıyla Türkiye’de İzmir, Yunanistan’da Corfu; İtalya’da Trieste; Hırvatistan’da Zadar; İtalya’da Bari; Yunanistan’da Pire (Atina) limanlarına yanaştıktan sonra İstanbul Galaport’ta Türk misafirlerini 11 gecelik eşsiz cruise deneyiminden sonra uğurlayacak. 

Turistlerin Galataport’tan yürüyerek bile keşfedebileceği Tarihi Yarımada ve İstanbul’dan hareketle Türkiye’nin diğer şehirlerini de keşfedebilecek zamanlarının olacak olması daha çok turistin gelmesi için sayabileceğimiz nedenlerin başında geliyor. 

‘İstanbul’u cruise gemilerinin merkez noktası haline getirebiliriz’ 

-Sizce ülkemizde özellikle İstanbul’da yeteri kadar kruvaziyer liman var mı?

Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili doğa harikası güzelliklere sahip bir ülke. Dünyanın gözde tatil rotalarından biri olan Türkiye’ye daha çok geminin gelebilmesi için var olan limanların daha kapsamlı hale gelmesi ve yeni limanların açılması gerekmekte. Bunun sonucu olarak Barselona, Miami, Cozumel, Civitavecchia(Roma) şehirlerinde olduğu gibi İstanbul’u da Cruise gemilerinin merkez noktası haline getirebiliriz. 

Son olarak biraz sizi tanıyabilir miyiz? Burak Çalışkan kimdir?

46 yaşında, evli ve dünya güzeli bir kız çocuk babasıyım. İşletme eğitimimi tamamlamamın ardından 2001 yılında hayatımın en büyük tutkusu olacak olan turizm kariyerime, önde gelen Alman Tur operatörlerinden birisi olan Transorient Bangkok ofisinde başladım. 9 yıl 2 farklı firmada süren Uzak Doğu tecrübemin ardından 2010 yılından itibaren MSC Kruvaziyer Türkiye ofisinde çeşitli kademelerde görevler üstlendim. 2020 yılı itibarı ile MSC Cruises Türkiye Müdürü olarak atandım ve uzun soluklu olacağına inandığım turizm kariyerime devam etmekteyim.

Çimen GÜMÜŞ

THE CRUISE LIFE- ÖZEL