NEHİR TURLARI 24.08.2017 09:56:08 0

Avrupa`da nehir turu yolcu sayısı 1.3 milyona ulaştı

Avrupa`da nehir turu yolcu sayısı 1.3 milyona ulaştı, 39 yeni gemi suya indi.

Avrupa`da nehir turu yolcu sayısı 1.3 milyona ulaştı

Dünyanın en büyük seyahat pazarı Avrıpa`da nehir turları sektörü hızla büyüyor. Geçen yıl ve 2017`nin şu ana kadarki döneminde toplam 39 yeni nehir gemisi operasyona başlarken, bir yandan da hızla gelişen nehir turlarının sorunları ile başa çıkılmaya çalışılıyor. Avrupa nehir kruvaziyer endüstrisi 2016?da ağırladığı 1.36 milyon yolcu ile büyümeye devam etti. Yolcu sayısı bir önceki yıla göre yüzde 2.7 artış gösterdi.

31 GEMİ YAPIM AŞAMASINDA

Deniz aşırı yolcuların artmasıyla birlikte, Avrupa nehirlerinde, yeni gemiler ve yeni konseptler ortaya çıkıyor. Geçen yıl, 22 yeni geminin hizmete girdiği Avrupa`da bu yıl da 17 gemi operasyonlara başladı. Bunların haricinde siparişi verilmiş 31 yeni gemi daha bulunuyor. Geçen yılki konukların neredeyse yüzde 39`unun ABD ve Kanada`dan geldiğini belirten Seatrade`in Avrupa Nehir Kruvaziyeri Muhabiri Frederik Erdmann, "Kuzey Amerika, Avrupa`nın nehir gemisi operatörleri için daha önemli bir kaynak pazara dönüşüyor ve İngiltere, geçen yıl yolcu sayısında yüzde 11 artış gösterdi" dedi.

NEHİR TURLARI ZORLUKLARLA KARŞI KARŞIYA

Crystal River Cruises`ın, Crystal Bach ve Crystal Mahler`ın bu yaz sonunda operasyona başlaması ile birlikte sektöre yeni bir vizyon ve yeni konseptler geldiğini belirten Erdmann, Teknolojik olarak gelişmiş bu gemilerin, yeni varış noktalarını da beraberinde getirdiğini söyledi.

Erdmann, ``Öte yandan, Avrupa`nın nehir gemisi endüstrisi de bir dizi zorlukla karşı karşıya. Kurallar ve yönetmelikler, ülkeden ülkeye değişim göstermeye devam ediyor, bazı turistik noktalar yoğunluk belirtileri gösteriyor. İyi mürettebatın işe alınması giderek zorlaşıyor ve güvenlik, kritik bir unsur. Bu durum, okyanus seferinde ğu kadar nehir gezisinde de sorun yaratıyor. Hepsinden önemlisi de, artan trafikten dolayı operasyonlar zorlaşıyor. Sorunlar çoğunlukla, yüksek yaz sezonu boyunca limanlardaki düşük su seviyesi veya fazla rezervasyondan kaynaklanıyor?? dedi.

``SADECE 150 KİLOMETRE MESAFEDE 5 LİMAN VAR``

Vukovar Liman Otoritesi Genel Müdürü Alen Jakumetovc, yüksek kapasiteli kullanım konusunda açıklamalarda bulunarak, "Tuna Nehri ve Drava Nehri üzerindeki 150 kilometrelik mesafede 5 gemi limanı var. Bizim gecikmeleri engellemek için yeni bir planlama yapmamız gerekiyor. Böylece turlar gecikmeden devam edebilir ve yolcularımız memnun kalır" dedi.

?YOLCU VE LİMAN GÜVENLİĞİ HİÇ BU KADAR SIKI OLMAMIŞTI?

Nehir yolculuğu ve yolcuların güvenliğinin hiç bu kadar sıkı olmadığını belirten Scenic Luxury Cruises & Tours Operasyon Genel Müdürü Lucas Sandmeier, "Sorunlar, nehir turlarının başarılı olma iddiasına zarar vermeden çözülmelidir. Seyahatçilerin güvenliğe dair artan talepleri, hükümetler ve kanun düzenleyicilerin talimatları ile harmanlanmalıdır."dedi. Amsterdam Limanı Ticari Müdürü Monic van der Heyden, nehir gemileri limanları için güvenlik konusunda şu açıklamayı yapıyor: ``Umut verici... Güvenlik sadece, endüstrinin ve liman otoritelerinin değil aynı zamanda mürettebatın ve yolcuların ortak sorumluluğu. Güvenlik, ilgili tüm tarafların odağında olmalıdır. Bazı nehir gemisi şirketleri güvenlik yönergeleri ve yönetmelikleri üzerinde ayrı ayrı çalışıyor. Zorluklar farklı alanlara gizlense de, önümüzdeki yıllar için durum tamamen umut verici görünüyor.

"Yeni gemi, yeni varış noktası ve sektörü taze ve yenilikçi tutan yeni kavramlarla nehir gezisinde olmak için harika bir zaman"

GRC Global River Cruises GmbH`nin Genel Müdürü ise "Sektörün farklı alanlarına ilişkin zorluklar bulunsa da, Avrupa nehir gemisi endüstrisi kötümser değil. Nehir kruvaziyeri sektörü yeni varış noktaları, yeni konseptler ve yeni bakış açısıyla büyümeye devam edecek" dedi.

DÜMENİ OKYANUSTAN NEHİRE KIRANLAR DA VAR

Avrupada nehir kruvaziyeri sektörünün hızla büyümesine paralel okyanuslarda faaliyet gösteren kruvaziyer şirketleri de rotayı buraya çeviriyor. Bunlardan bir tanesi de Olsen Cruise Lines. Şirket, Brabant isimli gemisi ile 2018`de nehir turlarına başlıyor. Olsen Cruise Lines`ın satış ve pazarlama müdürü Justin Stanton, "On yıllardır edindiğimiz uzmanlık ve zengin yelken mirasını ilk kez nehir gemisi pazarına getirmekten dolayı gurur duyuyoruz.`` ifadelerini kullandı.

NEHİR TURLARI MASAYA YATIRILACAK

Avrupa`daki nehir gezintisine dair fırsatlar ve zorluklar, 6 - 8 Eylül tarihleri arasında Hamburg`da gerçekleşecek olan Seatrade Avrupa 2017`de tartışmaya açılacak. Konferansta, nehir gezileri ile ilgili iki temel konu ele alınacak. Bunlardan bir tanesi gemi turlarında inovasyon diğeri ise güvenlik ve aktivite olacak. Konferensa katılacak olan IG River Cruise Başkanı ve River Advice AG`nin Baş Hizmet Sorumlusu Daniel Buchmuller, ``Bir yandan modern ve daha konforlu nehir gemilerine geçilirken diğer yandan çevresel ve toplumsal zorluklar büyümeye devam edecek. İnovasyon, hem yeni müşteri kazanmada hem de tekrar müşteriyi şaşırtmada temel anahtar olacak. Müştei güvenini kazanmada temel faktörlerden birisi güvenlik olacak ve biz de zaten oturumlarımızda bunları masaya yatıracağız`` dedi.


THE CRUISE LIFE