Antalya gastronomi kültürünün önemli bir parçası olan Serpme Böreği, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil edildi.
Antalya gastronomi
kültürünün önemli bir parçası olan Serpme Böreği, Türk Patent ve Marka Kurumu
tarafından tescil edildi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin,
ATSO tarafından kentin coğrafi ve kültürel değerlerinin tescil ettirilmesi
çalışmalarının bütün hızıyla sürdüğünü belirterek, ?Kısa süre önce Türk Patent
ve Marka Kurumunca Antalya kabak tatlısı tescil edildi. Şimdi de Antalya?nın
önemli bir gastronomi değeri olan Serpme Böreğin tescilini sağladık. Böylece
Odamız tarafından Antalya tahinli piyazı ile birlikte tescil ettirdiğimiz
coğrafi ürün sayısı üçe yükseldi? dedi.
Başkan Çetin, coğrafi tescil çalışmalarının devam ettiğini
kaydederek, ?Antalya`ya ait turunç ve bergamot reçellerinin de tescilleri için
Oda olarak başvurularımızı yaptık, süreç devam ediyor? şeklinde konuştu.
Menülerde daha çok Antalya lezzeti olmalı
Antalya?nın önemli bir gastronomi zenginliğe sahip olduğuna
dikkat çeken Davut Çetin, kentte bulunan turistik tesis ve şehir restoranlarına
mönülerinde Antalya?nın lezzetlerine daha fazla yer vermeye çağırdı. Davut
Çetin şunları söyledi:
?Buradan turistik tesislerimize ve kent restoranlarımıza bir
çağrıda bulunmak istiyorum. Antalyamız Gazipaşa?dan Kaş?a, Elmalı?dan Akseki?ye
müthiş bir gastronomi zenginliğine sahip. Yörük kültürü ve mutfağı ayrı bir
renk. Ot yemekleri, et yemekleri ve tatlılarımız başka bir yerde
bulamayacağınız lezzetler. Oda olarak bu konuya büyük önem verdiğimiz için
Tahinli Antalya Piyazımızı, Kabak Tatlısını ve Serpme Böreğimizi coğrafi işaret
belgesiyle tescil ettirdik. Türkiye?nin turizm başkentiyiz diyoruz. Maalesef
turistik tesislerde konuklarımıza Antalya?nın lezzetlerini yeterince
sunamadığımızı düşünüyorum. Oysa Antalya?ya gelen bir turist, bir kabak
tatlısı, tahinli piyaz, serpme börek yemeden ayrılmamalı. Antalya?nın bu zengin
gastronomisinin turistik tesislerimizde, otellerimizde, kent restoranlarımızda
daha fazla yer bulması gerekiyor. Sorunlarını sürekli dile getirdiğimiz ve
takip ettiğimiz sektördeki işletmelerimizi fazlasıyla etkileyen pandemiden
sonra bu çağrımın daha güçlü şekilde karşılık bulacağına inanıyorum."
Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri
Antalya Serpme Böreği, Antalya ile adeta özdeşleşmiş,
geçmişten geleceğe yaşatılması gereken damak tatları arasında ilk sıralarda yer
alan lezzetlerden biridir ve yörenin kültürel mirası olan bir ürünü.
Eski adıyla ?fıtır börek? olarak anılan ürün, Antalya?da
düğünlerde, mevlitlerde ve cenazelerde sunulan özel bir börek olmuştur. ?Dıtır?
kelimesinin de fitre kelimesinden geldiği tahmin edilmektedir. Fıtır börek,
Ramazan?da fitre çıkarıp dağıtmak gibi, yöresel kültürde sadaka niyetiyle,
ikram olarak sunulan yiyeceklerden bir tanesidir.
Antalya Serpme Böreği, un, tuz ve sudan oluşan hamurun yoğrularak beze haline getirildikten sonra hamurun elde savrularak açılması ile yapılır. Antalya Serpme Böreğini diğer böreklerden ayıran en önemli özellik böreğin oklava kullanılmadan, havada döndürülerek, kağıt inceliğinde üretilmesidir. Börek, lezzetinin önemli kısmını da yöre insanının ustalığından almaktadır.
Antalya Serpme Böreği hazırlanması, pişirilmesi ve servisi
Savrularak (bir el ile bir ucundan, bir el ile diğer ucundan
olmak üzere tutarak birden ve yan tarafa doğru savururcasına) daire şeklinde
iyice altı görünür bir hal alıncaya kadar inceltilerek elde büyütülen beze,
mermer tezgah üzerine kenarlarından çekilerek yerleştirilir.
Önce alt tarafından ortaya doğru, sonra iki yan tarafından
ortaya doğru katlanarak içine 1-1.5 çorba kaşığı harç (kıymalı 25 g ? peynirli
30 g) koyulur ve önce üst taraf daha sonra alt taraf olmak üzere karşılıklı
dikdörtgen olacak şekilde kapatılır. Ardından hazırlanan börek yağlanmış sacdan
yapılmış tepsiye koyularak 200-220 derece önceden ısıtılmış fırına koyularak
altı üstü kızarana kadar maksimum 10 dakika pişirilir. Pişen serpme börek
dilimlenerek sunuma hazır hale gelir. Peynirli olarak hazırlanan böreğin
üzerine isteğe göre pudra şekeri serpilir.
THE CRUISE LIFE