CRUISE ROTALARI 8.06.2024 10:24:00 0

Alaska'nın başkentinde 2026'dan itibaren günlük yolcu sayısı sınırlandırılacak

ABD'nin Alaska eyaletinin Juneau kentindeki turizm yetkilileri, eyalet başkentini ziyaret eden kruvaziyer yolcularının sayısına daha fazla kısıtlama getirmek üzere büyük kruvaziyer şirketleriyle gönüllü bir anlaşmaya vardı.

Alaska

Dünyanın dört bir yanında önemli turizm destinasyonları aşırı turizm olarak bilinen bir olguyla boğuşuyor. ABD'nin Alaska eyaletinin başkenti olan Juneau'da turizm yetkilileri, kenti ziyaret eden kruvaziyer yolcularının sayısına daha fazla kısıtlama getirmek üzere büyük kruvaziyer şirketleriyle anlaştı.

Kent, 2020 ABD nüfus sayımına göre sadece 32.255 kişilik bir nüfusa sahip. Yetkililere göre tek bir günde 21.000 turiste kadar çıkabilen kruvaziyer yolcularının akınını desteklemek için ikamet yaz aylarında artmaktadır.

Geçen yıl Alaska'da 1,6 milyondan fazla kruvaziyer yolcusu vardı ve bu sezonda hatlar uzamaya devam ediyor. Hatların ilk seferlerine nisan ayı başında başlaması ve ekim ayı sonuna kadar devam etmesi nedeniyle sezon yaklaşık 22 hafta sürüyor. Resmi raporlar kruvaziyer yolcularının salgın sonrası yüzde 40 arttığını ve 2019'daki rekor yıla göre yüzde 23'e kadar yükseldiğini belirtti. Turizm yöneticileri 2023 yılında 1,7 milyon yolcu olacağını tahmin ediyor ancak eleştirmenler bunun kasıtlı olarak düşük bir tahmin olduğuna inanıyor.

Bu hafta açıklanan anlaşmanın şartlarına göre, büyük kruvaziyer şirketleri programlarını koordine ederek pazar gününden cuma gününe kadar günde 16.000, cumartesi günleri ise 12.000 alt iskeleye yanaşma sınırı getirmeyi kabul ediyor. Turizm endüstrisi, hatların programlarını ayarlamak için zamana ihtiyaç duyacağını ve diğer güneydoğu Alaska kasabalarının potansiyel etkilere hazırlanmasına izin vereceğini söylediği için sınır 2026'ya kadar başlamayacak. 

Eleştiriler ayrıca, gemilerin birçoğunun bir kamarada günlük sınıra dahil olmayan üçüncü ve dördüncü üst yatakları satması nedeniyle bunun yapay bir rakam olduğuna işaret ediyor. Kruvaziyer endüstrisi, gemilerinin yoğun olduğu zamanlarda yüzde 100'ün birkaç puan üzerinde çalıştığını ve genellikle satılan üçüncü ve dördüncü yatakların bir kısmını çocukların oluşturduğunu gururla ifade ediyor. Ayrıca, büyük bir kruvaziyer gemisinde yolcuların yanı sıra 1.500 mürettebat bulunabilmesine rağmen bu sınırın mürettebatı saymadığı da belirtildi.

Juneau Ziyaretçi Bürosu Direktörü Alexandra Piece anlaşmayı, bölge sakinleri üzerindeki günlük etkiyi azaltırken işlerin sürdürülmesi için iyi bir uzlaşma olarak nitelendirdi.  Kruvaziyer şirketleri de bunun destinasyonlarla birlikte çalışma taahhütlerinin bir parçası olduğunu söyledi.

Yeni sınırlama, 2024 yılı için başlatılan ve büyüklüğüne bakılmaksızın kruvaziyer gemi sayısını günde 5 ile sınırlayan bir kısıtlamanın ardından geldi. Buna rağmen, 2024 yılının şimdiye kadarki en yoğun yıl olması ve Juneau'nun nisan ile ekim ayları arasında 660 kruvaziyer ziyareti alması bekleniyor. Bu da gemi başına ortalama 2.500 yolcu anlamına gelirken, en büyük gemilerin çoğu sezonda sefer başına 4.000 ya da daha fazla yolcu taşıyor.

Konuyu eleştirenler bunun yeterince ileri gitmediğini söylemekte gecikmediler ve bir sonraki seçimlerde referandum yapılmasını öneriyorlar. Belediye yetkilileri daha önce Alaska anayasasının böyle bir uygulamaya izin vermediğini söyleseler de eleştirenler şimdiden dilekçe kampanyaları düzenlemeye başladılar.