Cruise Rotaları 14.01.2022 12:46:00 0

2022'nin avantajı kruvaziyerde ertelenmiş talebin hayata geçmesidir

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, bu yıl kruvaziyer turizminde beklenen toparlanmayla liman grubunda 40 misli bir büyüme beklediklerini söyledi.

2022

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman kruvaziyer turizmi ve limancılıkla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Geçen yıl başında Antalya Limanı'nın satışını gerçekleştirdiklerini, bu hariç tutulduğunda holding olarak konsolide gelirlerinin yüzde 50'nin üzerinde arttığını anlatan Kutman, grup açısından ise liman işletmeciliği faaliyetlerindeki gelirin neredeyse sıfıra yakın olmasından ötürü 2021'in zorlu geçtiğini söyledi.

Kutman, buna karşın Antalya Limanı satışı ve sermaye artırımı gibi bazı stratejik adımlar atarak 2021 yılını tahminlerinden daha iyi kapattıklarını vurgulayarak, "Normal şartlarda toplam gelirimizin yüzde 40-45'ini oluşturan liman işletmeciliği iş kolumuz bu dönemde toplam gelirimizin yalnızca yüzde 16,5'ini oluşturdu. Biz 2022'de kruvaziyer sektöründeki toparlanmayla liman grubunda yaşanacak artış sayesinde Holding olarak Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karımızın (FAVÖK) yüzde 250 civarında artmasını ve hızlı bir büyüme ivmesi yakalamayı bekliyoruz." diye konuştu.

Liman grubundaki düzelmeyi destekleyen sinyalleri geçen yılın son çeyreğinde aldıklarını ve salgın öncesi seviyeleri yakaladıklarını aktaran Kutman, şunları kaydetti: "Bu yıl kruvaziyer turizminde beklenen toparlanmayla liman işletmeciliği iş kolumuzda ciromuzun, grubun toplam konsolide cirosunun yaklaşık yüzde 35'ini oluşturmasını öngörüyoruz. Tüm bulunduğumuz sektörlerde yüzde 50-100 arası, liman grubunda ise 40 misli bir büyüme beklemekteyiz. Varlık yönetimi, doğal gaz dağıtımı, elektrik üretimi ve maden işkollarımızda bu yıl bir toparlanma görüldü. Varlık yönetimi şirketimiz devralındığı tarihten itibaren gerçekten üstün performans göstererek bankalardan sonra Türkiye'nin en büyük bağımsız varlık yönetim şirketi konumuna yükseldi. Portföyümüze baktığımızda sektöründe lider şirketler yaratmayı sevdiğimizi söyleyebiliriz. Bu toparlanma gelecek yıl da devam edecek."

'2022'de ana hedefimiz liman sayımızı 30'a çıkarmak'

Mehmet Kutman, dünya kurvaziyer turizminden en yüksek payı yüzde 40-45 ile Karayipler'in aldığını, sonrasında da Akdeniz Çanağı'nın geldiğini ifade etti.

Kendilerinin de Karayipler ve Akdeniz Çanağı'ndaki limanlara odaklandığını belirten Kutman, "Geçen yılın son aylarında liman adedimizi 19'dan 25'e çıkardık. 2022'de ana hedefimiz liman sayımızı 30'a çıkarmak. Başta Porto Riko olmak üzere Karayipler’de toplam 3-4 limanı, Akdeniz'de en az 2 limanı ve Uzak Doğu'da bir limanı portföyümüze eklemeyi düşünüyoruz. Çeşitli stratejik alternatifleri de değerlendiriyoruz" dedi.

Kutman, grup için 2022'nin en büyük avantajın, kruvaziyer turizmindeki ertelenmiş talebin hayata geçmesi olacağından bahsederek, şunları söyledi: "Kruvaziyer endüstrisi bu yılın sonuna kadar ana pazarlarında normale dönmeyi bekliyor. Mevcut rezervasyonlar talebin güçlü olduğunu ve insanların tekrar seyahat etmeye istekli olduğunu gösteriyor. Mevcut rezervasyon hacmi, özellikle yaz başı itibariyle 2022 için bize güven veriyor. Bizim portföyümüzdeki limanlara 2022 için şimdiden 10 milyon 563 bin kişilik rezervasyon yüzde 100 doluluk oranıyla yaptırılmış durumda. Liman grubu dışında da doğal gaz dağıtımı, enerji üretimi, varlık yönetimi ve madencilik tarafında da bir önceki döneme nazaran önemli bir ivme bekliyoruz. Burada yabancı para bazında çift haneli bir büyüme öngörümüz var. Bunun TL dönüşümü 3 haneli bir büyümeye denk geliyor. Bu büyümenin lokomotifi tabii ki limanların yılın ikinci yarısından itibaren 2019 rakamlarına yaklaşması olacak."

'Hisse fiyatımızın olması gereken yer 20 lira civarı'

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kutman, salgın döneminde ana iş kollarından liman işletmeciliğinde gelirlerin neredeyse sıfıra indiğini, burada ertelenmiş talebin geri gelmesi ve ilk 32 yeni kruvaziyer gemisinin dünyada seyre çıkacak olması nedeniyle 2022'de 40 katlık bir FAVÖK artışı beklediklerini belirterek, bunun hisse performansına da olumlu etki edebileceğini dile getirdi.

Dünya borsalarında kruvaziyer turizmi hariç gelirlerini sıfırlayan hiçbir şirket olmadığına dikkati çeken Kutman, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Buna rağmen liman grubumuz çok başarılı bir şekilde maliyetlerini kontrol ederek bu ters rüzgarı geride bıraktı ama benim için en önemli nokta, borçluluk oranları tüm şirketlerimizde sürdürülebilir hale geldi. Liman grubumuz, çok başarılı bir şekilde 250 milyon dolarlık bonosunu vadesinden önce ve Türkiye'den kaynak kullanmadan ödedi, 2026 yılında geri ödenecek şekilde 185 milyon dolar finansman sağladı. Hisse fiyatımızın olması gereken yer net aktif değeri açısından daha önce de belirttiğim gibi 20 lira civarıdır. Ancak sermaye artırımı sırasında bazı ortaklarımızın kendi imkanlarından ötürü sermaye artırımına katılamamaları sebebiyle hisse fiyatının üstünde doğal bir baskı oluştu ve bu boşta kalan hisseler sanırım piyasada sahip buldu. Ben de şahsi olarak hem sermaye artırımına katıldım hem de piyasadan alımlarla bugün itibariyle hisse oranımı yüzde 30'lara çıkardım. Bu yıl ve sonrasında bu rakamı yüzde 50'lere doğru çıkarmayı düşünüyorum."

THE CRUISE LIFE